Søg og du skal finde – søgeteknikker er blevet et af de vigtigste værktøjer

Søgefunktionen er blevet et centralt universalværktøj i efterhånden alle IT-systemer. Datamængderne er vokset kolossalt gennem de senere år, og det er blevet fuldstændigt umuligt at huske, hvor man kan finde data – heldigvis er søgefunktionen blevet udviklet, så den både er mere intelligent og betydelig hurtigere.

Vi har kendt til informationssøgninger på internettet i mange år, men vi oplever også her en udvikling af fx Google, som er den mest populære og effektive søgemaskine. Det er i dag meget nemt at finde det du søger efter, uden at kende meget til søgeteknikker og -strategier. Søgefunktionen er blevet integreret i efterhånden alle IT-værktøjer; Windows, Office, Stifinder, iPad/iPhone, Android, YouTube, App Store m.v.

Hvis du skal starte en app i mobiltelefonen, er det nemmere og hurtigere at søge efter den, frem for at rode rundt blandt de mange ikoner på rækken af skærme. Når du tidligere modtog mails i din Indbakke, var det en god ide at sortere dem ud i specifikke mapper, så du havde styr på, hvor du kunne finde dem, når du skulle bruge dem. Sådan gør man ikke mere – nu lader du dem alle blive liggende i Indbakke, og får adgang til dem, ved at søge dem frem. Udelukkende fordi søgemaskinerne er blevet så avancerede og hurtige.

Med udgangspunkt i ovenstående, er det rigtig vigtigt at prioritere i undervisningen, at deltagerne bliver gode til at bruge søgefelterne og kunne mestre søgeteknikker og -strategier. Det er ikke kun informationssøgning på internettet og i databaser man skal søge, det er i alle IT-værktøjer.

En anden meget væsentlig fordel ved at udnytte søgefelterne er, at der ofte er en indbygget mikrofon, så det er hurtigt og nemt at indtale et søgeord eller -streng. Dette er en kæmpe hjælp for de læse- stavesvage, der på den måde bliver motiveret til at foretage søgninger, som de ellers ikke tidligere har haft megen succes med.